Du är unik, den enda i ditt slag, ingen är som du

3

Ibland är man inte bara på humör

…och det är helt OK!

Ibland känner man sig inte som en vacker och väldoftande vårlik syrenbuske

…och det är också OK!


Om du känner så just nu när du läser detta, då vill jag sända dig lite tankar om följande:

Du är helt unik, faktiskt den enda i ditt slag, ingen är som du. Betänk allt i din kropp som gör att du fungerar oavsett om du kanske har någon form av diagnos, funktionshinder, annan skada eller liknande. Är du helt enkelt ur gängerna, så är det också OK. Du ska veta att innan du beslutade dig för att gå ner i ett nytt lärorikt liv så bestämde du dig för att lära dig olika saker – kanske du ville lära dig hur det är att leva med en diagnos eller ett funktionshinder av något slag. Kanske du ville lära dig hur det känns att sörja, vara ensam eller någon annan känsla som du kanske inte idag förknippar med något positivt. Du kanske är arbetslös, ligger i skilsmässa eller förlorat någon nära och kär person. Åter vill jag upprepa att du är unik, den enda i ditt slag, ingen är som du. Oavsett vad du tänker om det eller om du tycker att jag skriver dravel, det är också OK.

För jag vet, vet hur det känns, vet hur svart det kan vara och hur ångesten gnager och tär in i själen. Och ibland vissa dagar är inte jag heller på humör och nu vet jag att det är OK. Det är en form av återhämtning som mitt system behöver för att vara mottaglig för mer harmoniska och positivare dagar. För någonstans så vill vi inte känna oss dämpade eller tänka “det kommer aldrig att gå”-tankar. För någonstans inom oss har vi ett “jädrar-anamma” och ibland är det så väl inbäddat inom oss att det kan vara svårt att hitta bland alla suck, Ånej och stånk! Men det finns där och det är det som tar oss upp på morgonen och tvingar dig att ge dig föda och dricka vatten och kanske dra upp persiennerna för att kika ut i verkligheten. Kanske, kanske du också lyssnar på den där rösten inom dig som säger saker till dig,  viskar ömt i ditt öra “det går över, det ordnar sig” kanske inte just nu men ett steg i taget.

Alla dagar är inte heller svarta eller hur? Efter regn kommer sol. Humöret blir bättre och helt plötsligt känns det som förra veckan var tungt och outhärdligt inte längre lika jobbigt. Du har kommit över kanten! Du har gjort det – du fixade det! BRA!

Har du en tankebok som du skriver i? Om inte så kanske det kan vara värdefullt att ge dig själv en sådan i present, just för att skriva i både när du inte är på humör men också när du är på humör. Skriv ner saker som du är tacksam för i ditt liv som:

 • att du andas
 • ditt hjärta slår
 • dina sinnen
 • någon -eller kroppsdelar du uppskattar hos dig själv
 • att du har mat för dagen
 • att du har en säng att sova i
 • tak över huvudet
 • rent vatten att dricka
 • naturen
 • ett husdjur
 • att du har varit nykter, drog eller spelfri idag
 • vän eller vänner
 • familjen
 • mamma och-eller pappa
 • allt du lär dig varje dag
 • att du kan läsa
 • en god bok
 • ett leende från en främling

Ja, listan kan göras hur lång som helst så skriv i din tacksamhetsbok. Detta kan kanske upplevas som svårt i början men jag lovar dig att när du gör det så får din hjärna annat att tänka på och dina banor i hjärnan som kanske är vana vid att tänka utifrån “den deppiga stigen”, börjar nu att öppna upp för möjligheter att se över den deppiga stigen och börjar lyfta blicken för att se något som har varit bra eller OK idag.

Och åter du är unik, den enda i ditt slag, ingen är som du…så sluta att jämföra dig med hur andra har det eller hur du tror dom andra har det för dom är inte du. Den enda person som du kan och ska ha fokus på är du själv, för det är endast dig själv som du kan förändra. Du kan inte ändra andra endast ditt sätt att se på andra. Är man i dåliga relationer som inte skapar något positivt för dig så kanske du behöver titta på vad du måste göra för att förändra situationen. Du kan inte och ska inte lägga ansvaret på den andre att förändras för det troliga är att den inte gör det och då står du där med ytterligare feedback på hur jobbigt du har det.

När man stänger en dörr, öppnas tusen nya dörrar eller möjligheter och ibland behöver man stänga en del dörrar ordentligt för att nya ska öppnas. Ställ dig frågan; Hur länge till behöver du stanna kvar i en dålig relation för att du ska lära dig hur det är? Kanske är du redan fullärd?

Oavsett om du är i en tuff situation, har en diagnos, ligger i skilsmässa eller sörjer så ta hjälp av professionella som kan lotsa dig. Ibland behöver man få hjälp och avlastning för att komma på rätt spår. Så att du kan fortsätta att vara den där unika, den enda i ditt slag för ingen är som du och du är värd det absolut bästa. Var snäll mot dig själv och var rädd om dig själv, ge dig själv en klapp på axeln och smek din kind och prova med att ge dig själv en stooor kram ibland. Livet är inte alltid enkelt och det kanske inte ska vara det heller, vi kommer ju hit för att uppleva och lära. En del tydligen mer än andra och till dom vill jag bara säga – ge dig själv en stor eloge, vilken hjälte!

Med ljus,

Boel

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

3 kommentarer

Lämna en tanke